CO2-handleiding voor wegtransport gereed

Gepost in Archief

De CO2-handleiding van verladers en vervoerders voor de toerekening van CO2 in wegtransport is gereed. De gids is gebaseerd op de internationale CEN-EN 16258 standaard en zal de verdere ontwikkeling van gangbare marktinitiatieven voor de registratie van CO2 stimuleren. De CO2-handleiding voor wegtransport verfijnt de internationale norm en geeft vervoerders handvatten voor het toerekenen van CO2 op zendingniveau.

Vergelijkbaarheid

De samenwerkende partijen publiceren met deze CO2-gids een breed gedragen methodiek voor het toerekenen van de CO2-uitstoot aan zendingen in het wegvervoer. De digitale gids kan bedrijven helpen bij het verzamelen van objectieve gegevens die op soortgelijke manier zijn berekend. Ondernemers kunnen de verkregen informatie benutten voor interne reductiedoelen of voor publicatie van hun CO2-prestatie al dan niet in samenhang en aanvulling met gangbare initiatieven voor CO2-registratie en –reductie, zoals Green Freight Europe (waar de methodiek een nadere verfijning van is).Deelnemers CO2 handleiding

Samenwerking

Het idee voor het project kwam aanvankelijk van het samenwerkingsverband DHB Logistiek. TLN, EVO, Green Freight Europe, Connekt/Lean and Green en een groot aantal ondernemers hebben het idee omarmd. Naast de genoemde deelnemers hebben de organisaties CE Delft, Dinalog, Duoinlog, Panteia/NEA en Syntens het consortium met hun kennis verrijkt en hebben alle partijen tezamen de handleiding uitgewerkt.

Lean and Green en Green Freight Europe

De in november 2013 door Green Freight Europe en Lean and Green ondertekende intentieverklaring onderschrijft het belang van de onderlinge vergelijkbaarheid van uitkomsten nog eens extra. Het initiatief om te komen tot een verdere verfijning en een goede handleiding conform de NEN-EN 16258 Standaard is in het project door beide organisaties dan ook actief ondersteund.

Gratis

De deelnemende partijen benadrukken dat de CO2-handleiding voor wegvervoer toepasbaar is voor zowel grote als kleine transportbedrijven. De handleiding is gratis, openbaar en in elektronische vorm beschikbaar via de websites van de deelnemers aan het project onder de titel CO2-handleiding wegtransport 2014. Ook de Engelstalige editie is inmiddels beschikbaar Guide Allocation of CO2 emissions 2014. De initiatiefnemers onderzoeken in aansluiting hierop de mogelijkheden voor een intermodaal vervolg en verdere internationale afstemming. Bedrijven die met de handleiding aan de slag willen en meer informatie wensen, kunnen hiervoor contact opnemen met bovengenoemde consortiumdeelnemers. Voor meer informatie over het project en interesse in het intermodale vervolg kunt u contact opnemen met de contactpersoon namens het consortium: Françoise van den Broek via telefoon: 06 20 40 78 71 of email: fnvdb@duoinlog.eu

One Comment

  1. After I originally left a comment I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I receive four emails with the same comment. Perhaps there is a way you can remove me from that service? Thanks!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *