Vervoerders en verladers komen met CO2-gids

Gepost in Archief

Nog voor eind 2013 komen vervoerders en verladers met een gezamenlijke handleiding voor de toerekening van CO2 in wegtransport. De gids zal gebaseerd zijn op de internationale CEN 16258 standaard en de verdere ontwikkeling van gangbare marktinitiatieven voor de registratie van CO2 stimuleren. Door de verfijning op zending niveau zullen vervoerders met de handleiding beter en meer vergelijkbaar in staat zijn om CO2-gegevens bij te houden.

Breed consortium

Het initiatief voor het project kwam aanvankelijk van het samenwerkingsverband DHB Logistiek. Inmiddels zijn tal van organisaties en bedrijven betrokken bij de ontwikkeling van de digitale CO2-gids. Naast TLN en EVO maken Green Freight Europe, Connekt/Lean & Green, Dinalog, Syntens, Panteia/NEA en CE Delft deel uit van het consortium. De Graaf Logistics uit Oosterhout, een van de partners in het DHB-netwerk, treedt op als penvoerder. Duoinlog verzorgt het projectmanagement en secretariaat voor het project en Panteia/NEA is verantwoordelijk voor de inhoud. Daarnaast zijn diverse ondernemers uit de ledenkring van TLN, EVO en Green Freight Europe betrokken bij de ontwikkeling van de handleiding.

Vergelijkbaarheid

De samenwerkende partijen willen met de CO2-gids een breed gedragen methodiek publiceren voor het toerekenen van de CO2-uitstoot aan zendingen in het wegvervoer. De digitale  gids zal bedrijven helpen bij het verzamelen van objectieve gegevens die op soortgelijke manier zijn berekend. Ondernemers kunnen de verkregen informatie benutten voor interne reductiedoelen of voor publicatie van hun CO2-prestatie al dan niet in samenhang en aanvulling met gangbare initiatieven voor CO2-registratie en –reductie zoals Green Freight Europe, Lean & Green en de CO2-Prestatieladder.

Gratis beschikbaar

De deelnemende partijen benadrukken dat de CO2-handleiding voor wegvervoer zo eenvoudig en praktisch zal zijn dat zowel grote als kleine transportbedrijven de methodiek kunnen toepassen. De handleiding zal nog dit jaar gratis, openbaar en in elektronische vorm beschikbaar komen. Behalve een Nederlandstalige versie komt er ook een editie in het Engels. Nadat de gids voor wegvervoer is gepubliceerd, bekijken de initiatiefnemers ook de mogelijkheden voor andere modaliteiten en verdere internationale afstemming.

One Comment

  1. After I originally left a comment I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I recieve 4 emails with the exact same comment. Perhaps there is a way you can remove me from that service? Thanks a lot!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *